- Dolar: 32.1715 - Euro 34.9020
EUR Alış: 34.9020
EUR Satış: 35.0419

Milas’ta Siyaset Yapmak!

… Ve seçim günü gelir çatar. Siyasetçilerin günlerce sürdürdüğü çalışmalarının karşılığı, seçmen tarafından takdiri beklenir. Tabii seçmenin görevi oyunu kullanmakla biter. Ama siyasetçinin görevi, seçim günü sabah erkenden başlar, sandık sonuçlarının açıklanmasına kadar devam eder. Gece geç vakitlere kadar seçim sonuçları ile uğraşır. Birleştirme tutanakları, her köy ve mahalleden gelen sonuçları seçim bürolarında değerlendirilir. Seçim sonuçlarına göre, seçim bürolarında kazanan partide coşkuyla kutlanır iken, başka bir partinin seçim bürosunda hüzünlü bir şekilde evlerine dönerler. …


  • Mehmet Çayırlı - Eylül 16, 2022 -




Merhaba Sevgili Dostlarım ve Okurlarım,
Sevgili okurlar, bugün sizlere Milas’taki siyaset anlayışını, seçmenin siyasetçiye bakış açısını ve siyasi partiler arasındaki siyasi nezaketi anlatmak istiyorum.
Milas’ta tüm siyasi partiler seçim zamanı dışında rutin parti çalışmaları yapar. Partili veya partisiz davet edildikleri sünnet, düğün, mevlit, cenaze vs. gibi katılım, resmi ve özel gün ve etkinliklerle STK, Oda, Belediye ve Resmi Kurum ziyaretleri gibi çalışmaları yaparlar. Bu çalışmaları sosyal ve görsel medya sayfalarından okur ve takip ederiz.
Milas’ta siyaset, esas olarak seçim zamanında renklenir ve hız kazanır. Bu dönemde rekabet başlar ve her geçen gün artarak devam eder. Siyasi partiler, seçmene ulaşabilmek için tüm yöntem ve argümanları kullanırlar. Bu yöntem ve argümanlar, çok çeşitlidir ve saymakla bitmez. Ben bu sayımızda bunlardan bir kaç tanesine yer vermek istiyorum.
Yapılacak olan seçim, Genel Seçim ise yaklaşık 45-50 gün öncesinden, Yerel seçim ise 4-5 ay öncesinden seçim çalışmaları başlatılır. Yasalarla belirlenen seçim yasakları göz önünde bulundurularak yapılacak miting, konser, konvoy vs. faaliyetler seçim komisyonu tarafından ortaklaşa belirlenir. Milas’ta seçimlerde en renkli propaganda yöntem ve mekanlarının başında köy kahve toplantıları gelir. Her siyasi parti ve aday, hangi köye gideceklerse hangi gün, saat kaçta geleceklerine dair vatandaşı bilgilendirmeleri için önceden o köyün muhtarını ve partilerinin temsilcilerini ararlar. O gün o saat geldiğinde ilgili köye gidilir. Vatandaşlar da kahveye gelmiş olur ve siyasileri misafir ederler. Vatandaşlar siyasileri hem dinlerler, hem de söz alarak soru sorarlar. Zaman zaman da yerel veya genel sorunlarla ilgili dilek ve temennilerini dile getirirler. Kimi köylerimiz siyasete ve siyasetçiye karşı ilgisizken, kimi köylerimiz son derece ilgilidirler. Bununla birlikte güzel olanı şudur ki, köylülerimiz tüm siyasi partileri önyargısız bir şekilde dinlerler ve kararlarını ona göre verirler. Hatta asla oy vermeyecekleri bir partiyi ve adayı bile güzelce misafir ederler ve sözlerini dikkatlice dinlerler. O yüzden Milas’ta siyaset yapmak hakikaten keyif vericidir. Seçmenimiz misafirperverdir. Mutlaka çay-kahve ikramında bulunurlar. Hatta bazı köylerimizde sofra kurup yedirip içirmeden göndermezler.
Tabii siyaset bu, zaman zaman olumsuzluklar olmaz değil! Seçim yaklaştıkça rekabet artar, bu da stresi ve çekişmeyi artırır. İster istemez, kimi zaman tatsız tartışmalar da yaşanır ve bazı nezaket kuralları çiğnenir. Aday konuşurken sözünü kesme, sabote etme ve laf atmalar da yaşanır. Bu tip girişimler, siyasetin donuk havasına renk getirir. Eğer bu kişiler art niyetli ise seçmen bu tiplere itibar etmez. Milas’ın her köyünde aynı zaman aralığında propaganda yapılmaz. Köyün esas geçimine ve iştigal alanına göre o köye gitmek gerekir. Kısacası farklı köylerde, farklı mevsimlerde, farklı zamanlarda köy kahve toplantıları yapılır. Mesela, ova köylerinde (Avşar, Yaşyer, Damlıboğaz, Savran, Koru, Akyol, Yaka, Ekinanbarı, İçme vs.) hayvancılık yapıldığı için vatandaşlar genellikle süt sağım saatlerinden 1 saat önce veya 1 saat sonra kahvelerde bulunurlar. Bu da öğleye doğru veya akşamüzeri olur. Bunun yanında bazı dağ köylerinde (Çomakdağ Kızılağaç, İkiztaş, Kargıcak, Türbe, Ketendere, Sarıkaya vs) vatandaşlarımız gündüz tarlada, bahçede, zeytinde olduğundan kahvelerde insan bulunmaz. Hatta gündüz açık kahve de olmaz. Bu yüzden bu köylere akşamları gitmek gerekir. Yaz ve kış mevsimlerinde de köylere gidiş saatleri farklıdır. Ayrıca hasat mevsimine göre de siyasetçinin köye gidiş saati değişir. Zeytincilik, pamukçuluk, seracılık, hayvancılık, arıcılık vs. faaliyetleri nedeniyle de siyasetçilerin köylere gidiş zamanları değişkenlik gösterir. Köye ne gün ve hangi saatte gidileceği bilgisi genel olarak köy temsilcilerinden ve muhtarlardan alınır.
Ancak son yıllarda köy nüfusumuz hızla düşmekte. 1990’lı yıllarda %60 civarındaki köy nüfusu, günümüzde %40’lara (Beldeler hariç) düştüğü görünmektedir. Bunun nedenine baktığımızda köylerimizde genç nüfus her geçen gün azalmaktadır. Köylünün geçim kaynağı olan hayvancılık, arıcılık, zeytin, pamuk, seracılık vs. gibi gelir kaynağı ürünlerinin kârlılığı her geçen gün düşmesinden dolayı, köylerin gençleri sosyal güvencesi olan (Sigorta, Bağkur vs.) ve düzenli geliri olan şehirlere kaymaktadır. Özelikle dünyaca bilinen Bodrum turizmimin insan gücü, Milas köylerinden gitmektedir. Gündüz Bodrum’a çalışmaya giderler, akşam servislerle köye gelerek zamanı köyde geçirirler. Yani gündüzleri köylerde pek genç nüfus bulamazsınız. Ya şehre çalışmaya gitmişlerdir, ya da tarım ile uğraşıyor ise arazidedir.
Milas’ta siyaset yapmak güzel olduğu kadar, zahmetlidir de. Çünkü Milas’ın eski köy statüsünde olan 118 köyü vardır. Her bir köye bir gününü ayırmak istersen, 118 günde ancak biter. O yüzden siyasette zaman kavramı çok önemlidir. Günde ortalama 2-3 veya mevsimsel olarak 4-5 köy çalışması yapılır. Yoksa bitmez zaten. Köyün kahvede toplanma saatleri, hasat ve ibadet saatleri dikkate alınmalıdır. Buna göre plan ve program yapılmalıdır. Plan yapmazsan seçim biter, köy kahve toplantısını bitiremezsin.
Tabii seçim propagandası sadece köylerde olmuyor. Milas kent merkezi ve beldeler çok önem arz eder. Kent merkezi ve beldelerde propaganda tarzı biraz daha farklıdır. Açık hava miting serbestliği olduğu zamanlarda olur. Genel anlamda son 2 haftada bu mitingler yapılır. Gündüz partililer tarafından mahallelerde duyurular yapılır. Akşam olunca, mahallenin en uygun meydanına sahne kurularak, miting tarzında propaganda yapılır. Köylerdeki gibi samimi bir ortamdan ziyade, topluluklara hitap ile geçer. Aday veya adaylar kendini ve ekibini tanıtır. Seçim vaatlerini söyler. Bazen de fırsat ve zaman olursa ev toplantıları yapılır. Bu toplantılarda ev sahibinin çağırdığı misafirler ile toplanılarak, daha samimi bir ortamda propaganda gerçekleştirilir.
Seçime 1-2 gün kala son siyasi hamleler yapılır. Mitingler, konserler ve araç konvoyları yapılır. Hangi miting kalabalık, hangi konser katılım yüksek, hangi konvoy daha uzun diye halk arasında konuşulur. Siyasi partiler bunu bir güç gösterisi olarak görür. Halkın bazıları buna göre oy tercihlerini belirler. Bazen de aksine tepki oylarını gösterirler. Örneğin; uzun araç konvoyları ve korna sesleri bazen şenlik havasında görünse de, bundan şikayetçi olan kesimler de vardır. Hastası olan, trafik sıkışıklığı, gürültü kirliliği vs.
Bu arada, araç Konvoyları ile ilgili bir anımı anlatmak istiyorum. 2015 Haziran seçimlerinde İlçe Seçim Koordinasyon toplantısına, bir partinin ilçe başkanı olarak katıldım. Bu tarihe kadar Milas’ta konvoy yapılmakta idi. Bu toplantı da o dönemin Kaymakam beyinden söz alarak “Sayın Kaymakamım, gündem maddelerinden biri araç konvoyları ve güzergâhlarının belirlenmesidir dedim. Malumunuz şehrimiz şuan altyapı çalışmaları nedeniyle, trafik alt üst olmuş durumda. Birçok cadde ve sokak, alt yapı çalışmalarından dolayı çıkmaz sokağa dönüşmüş durumda. Alt yapı çalışmalarından dolayı birçok yer toz-toprak içinde ve halkımız bundan mağdur durumda. Gelin buna bir çözüm bulalım. Siyasi karşılığı tartışılır, bu konvoy geleneğini, en azından bu dönemde yapmayalım. Eğer diğer siyasi parti başkanlarımız da uygun görürse, bunu hayata geçirelim dedim. Bu düşüncemi diğer ilçe başkanlarımızın olumlu görüşleri ile o tarihten sonra konvoy artık yapılmadı. Bu sayede siyasetçi, emniyet güçleri, vatandaşlarımız da rahatladı.
Ve seçim günü gelir çatar. Siyasetçilerin günlerce sürdürdüğü çalışmalarının karşılığı, seçmen tarafından takdiri beklenir. Tabii seçmenin görevi oyunu kullanmakla biter. Ama siyasetçinin görevi, seçim günü sabah erkenden başlar, sandık sonuçlarının açıklanmasına kadar devam eder. Gece geç vakitlere kadar seçim sonuçları ile uğraşır. Birleştirme tutanakları, her köy ve mahalleden gelen sonuçları seçim bürolarında değerlendirilir. Seçim sonuçlarına göre, seçim bürolarında kazanan partide coşkuyla kutlanır iken, başka bir partinin seçim bürosunda hüzünlü bir şekilde evlerine dönerler.
İşte sevgili dostlar, Milas’ta siyaset yapmak böyle bir şey. Ben kendi adıma mutluyum. Sıcakkanlı, misafirperver bir seçmen yapısı, partiler arasında diyaloglar, kaybedenin kazanana tebrikleri, bu bölgede ne kadar seviyeli, nezaket içinde yapıldığının göstergesidir.
Evet değerli dostlar bir sonraki köşemizde buluşma dileği ile hoşça kalın, sağlıcakla kalın.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir





İlginizi Çekebilir

  • Konuk Yazar
  • Mayıs 18, 2024
ZAMAN HER ŞEYİN İLACI MIDIR?
  • Mehmet Nergiz
  • Mayıs 18, 2024
Latmos Dağlarında Bayram
  • Mehmet Nergiz
  • Mayıs 18, 2024
Şeker Gibi Bayram
  • Oktay Çayırlı
  • Nisan 1, 2024
Kısa bir seçim analizi