- Dolar: 32.1715 - Euro 34.9020
EUR Alış: 34.9020
EUR Satış: 35.0419

1’inci Yıl ve Yerel Basının Sorunları

Merhaba sevgili okurlar, mensubu olduğumuz UMUT MİLAS GAZETESİ, 29 Ekim 2021 tarihinde yayın hayatına başlamış ve bugün 1’inci kuruluş yıl dönümüdür. Bu vesileyle UMUT MİLAS ailesini kutluyorum.


  • Mehmet Çayırlı - Ekim 29, 2022 -




Merhaba sevgili okurlar, mensubu olduğumuz UMUT MİLAS GAZETESİ, 29 Ekim 2021 tarihinde yayın hayatına başlamış ve bugün 1’inci kuruluş yıl dönümüdür. Bu vesileyle UMUT MİLAS ailesini kutluyorum. Daha 1’inci yıl olmasına rağmen vatandaş bazında ve kamuoyunda ilgiyle okunup, takip edilmekte ve taktirle karşılanmaktadır. Başta Gazete Sahibi Ali Kokun Bey olmak üzere, Yazı İşleri Müdürü Coşkun Doğan Bey’i, Muhabir Oktay Çayırlı, Çağrı Purma ve Yaşar Anter’i, köşe yazarı arkadaşlarım Sonnur Baş, Fatih Muhammet Köse, Özlem B. Seren, Mehmet Nergiz, Ali Kavas ve Sevgi Kokun Çayırlı’yı tebrik ediyorum.
Çok sesli ve özgür bir basının demokratik sistemin korunması ve güçlendirilmesinde son derece önemli bir unsur teşkil ettiği düşünüldüğünde ve yerel basının da ulusal basınla paralel olduğunu göz önünde bulundurursak, günümüzde oldukça zor günler geçirmekte olan yayın kuruluşlarının sorunlarının konuşulması ve çözüm yolları üretilmesi gerekmektedir.
Günümüzde yerel basının birçoğu, çok düşük maaşlarla, hatta cep harçlığı ve hiç bir sosyal güvencesi olmadan çalışmaktadır. Ek kazanç olsun diyerek ikinci bir işle uğraşmaktadır. Oysaki yerel basında çalışan ile ulusal basında çalışan arasında hiç bir fark yoktur. Mesleki sorumlulukları aynı olup, halka doğru bilgileri aktarmak, halk yararına yönetimleri denetlemek, halkın görüş ve taleplerini iletmektir. Dolayısıyla halk ile yönetimler arasında köprü vazifesi yapar.
Günümüzde ulusal basında 5 muhabirin yaptığı işleri, yerel basında 1 muhabir yapmaktadır. Doğal olarak da aynı kalitede olmamakta, konusunda uzmanlaşamamaktadır. Yine eleman yetersizliği, hatta mevcut elemanların büyük kısmı düşük ücretle çalıştırılan ve kalifiye olmayan elemanlardan oluşmaktadır. Tabii sonuç itibari ile haber çeşitliliğinin sınırlı kalmasına, inceleme ve araştırma haberlerinin, köşe yazılarının sayıca azlığına, diğer deyişle gazetenin içerik bakımından zayıf kalmasına sebebiyet vermektedir.
Yerel basın günümüzde Basın İlan Kurumu’ndan gelen belirli miktarlardaki resmi ilanların getirisiyle, kâr elde etmek bir yana ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Özel ilan ve reklam yok denecek kadar azdır.
Yerel basının güçlü olduğu bölgelerde, yerel halk demokrasiye kişisel haklarına, toplum olarak ortak haklarına sahip çıkar. Talep ve ihtiyaçlarını daha rahat dile getirmekte, bunların işleyişlerini daha rahat takip edebilmektedir.
Yerel yönetimler, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, dernekler kamuoyunun desteğini almak ister. Bunu yapabilmenin en iyi yöntemlerinden biri de yerel basındır. Hedef kitlesine daha fazla, daha hızlı, daha objektif ulaşmanın yöntemlerinden biri de yerel basındır. Yerel Gazeteler, İnternet Haber Sayfaları, Sosyal Medya Haber Sayfaları aracılığı ile bilgi, duyuru, ilan, proje vs. gibi çalışmalarına hedef kitlesine ulaştırır. Aynı şekilde aynı kanallar ile bilgi alırlar.
Yerel ve ulusal basın yayın kuruluşları siyasilerce etki altına alınmak istenebilmektedir. Yerel yönetimler bazında daha sık karşılansa da, günümüzde ulusal basında artık sıklıkla da karşılaşmaktayız. Halkın özgür haber alması, düşünce ve görüşlerin özgürce iletilmesi, siyasi yetkinin de içinde bulunduğu tüm kurum ve kuruluşların serbestçe eleştirilmesi ancak kitle iletişim araçları ile gerçekleşebileceğinden, basın yayın kuruluşlarının bu duruma mahal vermemesi son derece önem arz eder. Bu anlamda özellikle yerel basın kuruluşları ekonomik bağımsızlıklarını elde etmiş olmaları gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.
Yerel Basının çözüm bekleyen sorunları şunlardır;
1. Yerel basına finansman ve ekonomik destek sağlanarak, gazetecilik mesleğini daha iyi yapabilmesini sağlamaktır.
2. Yerel basının daha özgür ve güvenilir olması için, haber kaynaklı kurulan temaslarda, kaynaklarla ilişkide mesafenin korunması son derece önemlidir.
3. Yerel basın mensuplarının düzenli ve sürekli eğitim ve seminerlerden geçirilmelidir.
4. Yerel basın diğer şehirlerde ki yerel basınlar ile bilgi-haber-kaynak alış verişinde bulunmalı, hatta kendi aralarında teşkilatlanma yapmalı, ortak finansman ve haber havuzları oluşturulmalı, ulusal basın ile rekabet ortamı hazırlayabilmelidir.
Yerel basın, ulusal haberlerden ziyade, bölgenin siyasi, ekonomik, sosyo-kültürel haberlerine daha fazla yer vermelidir. Bu sayede bölgenin ekonomisinin güçlenmesine, tanıtılmasına, bölge sorunlarına siyasilerin dikkatlerinin çekilmesine, dolaysıyla bölgenin kalkınmasına hizmet etmelidir.
Yerel basın günümüzde yeterli desteği bulması durumunda, bölgenin sorunlarının çözümü daha hızlı olacaktır. Bu sayede yerel halka da hizmet anlamında katkı sağlayacaktır. Hür ve çok sesli basın demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Halkın istek ve talepleri özgürce yönetimlere ulaştırılması, baskı oluşturması sayesinde, yönetimlerin halkın istek ve taleplerini yapmaya zorlayacaktır.
Sonuç olarak, demokrasinin sağlıklı bir şekilde işleyişi açısından, tekelleşmeye mahal verilmeden, özgür, tarafsızlığını koruyabilmesi ile gerçekleşecektir. Çünkü hukuk devleti gücünü halkın iradesinden alır ve ancak doğru olarak bilgilendirilen halk seçimini doğru yapıp, demokrasiye ancak bu şekilde olumlu katkıda bulunabilir.
Evet değerli dostlar, bir sonraki köşemizde buluşma dileği ile hoşça kalın, sağlıcakla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir





İlginizi Çekebilir

  • Konuk Yazar
  • Mayıs 18, 2024
ZAMAN HER ŞEYİN İLACI MIDIR?
  • Mehmet Nergiz
  • Mayıs 18, 2024
Latmos Dağlarında Bayram
  • Mehmet Nergiz
  • Mayıs 18, 2024
Şeker Gibi Bayram
  • Oktay Çayırlı
  • Nisan 1, 2024
Kısa bir seçim analizi