- Dolar: 32.1715 - Euro 34.9020
EUR Alış: 34.9020
EUR Satış: 35.0419

Hamilelik Döneminde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Bugün sizlere hamilelik sürecinde yaygın olarak yaşanan idrar yolu enfeksiyonu hakkında bilgi vereceğim. Tedavi olunmaması durumunda tehlikeli bir hal alabilen bu rahatsızlık hakkında vereceğim bilgileri sizler için oldukça faydalı olacaktır.


  • Ali Kavas - Eylül 29, 2022 -




Merhaba sevgili okurlarım. Bugün sizlere hamilelik sürecinde yaygın olarak yaşanan idrar yolu enfeksiyonu hakkında bilgi vereceğim. Tedavi olunmaması durumunda tehlikeli bir hal alabilen bu rahatsızlık hakkında vereceğim bilgileri sizler için oldukça faydalı olacaktır.
*
İdrar yolu enfeksiyonu her yaşta ve her dönemde ağrılı, rahatsız edici bir durumken hamilelik döneminde çok daha ciddi bir sorun haline gelir. Aslında hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, en fazla görülen enfeksiyon tipidir. Bu dönemde idrar yolu enfeksiyonları basit şekilde etkili olup geçebileceği gibi, sistit ve böbrek iltihabı olan pyelonefrit rahatsızlığına kadar da yol açabilir. İşte böylesi tehlikeli bir durumda erken doğum ve bebeğin düşük ağırlıkta doğması gibi çok ciddi sorunlar yaşanabilir.
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu konusunda yapılmış çalışmalarda bu enfeksiyonu geçirmenin, yeni doğan bebeklerin motor ve mental gelişiminde olumsuz etkilerinin olabildiği belirlenmiştir
Özellikle hamilelikte hormonsal etkilerin baskın olması ve mekanik faktörlerle fizyolojik değişimlerin olması yüzünden idrar yolu enfeksiyonu riski de epey yükselmektedir. Hamileliğin ilk haftaları olan erken döneminde progesteron hormonu yüzünden, ilerleyen dönemde ise rahmin büyümesi ve mekanik baskı yapması yüzünden idrar yollarında belirli bir genişleme oluyor. Bu dönemde idrar kesesinin yetersiz şekilde boşalması nedeniyle de, idrarın kalan kısmı mesanede bakteri üremesine yol açıyor ve hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu oluşması için bir etken ortaya çıkıyor.
HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ
Hamilelik döneminde kadın, normal dönemden biraz daha sık idrar çıkmaktadır. Özellikle de hamileliğin üçüncü periyodunda idrar sıklaşır. Ancak kadının normal dışı bir şekilde sıkça idrara çıkması, idrar yapma sırasında yanma ve sızlama gibi hisler, ateş, idrarda kan olması, idrar kesesinde ağrı, böğür ağrısı, bulantı ve kusma, geceleri idrara çıkma hissi gibi yakınmalar olması idrar yolu enfeksiyonuna işarettir. Böyle şikayetler durumunda mutlaka vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Ancak kimi zaman böyle şikayetler olmasa da idrar yolu enfeksiyonu geçirilebiliyor. Bu tür idrarda belirti vermeyen bakteri varlığı, yani asemptomatik bakterinin teşhis edilmesi için kadına idrar kültürü yapılır. Alınan sonuca göre anne adayına antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu sebeple de bütün hamile kadınlara ilk muayene sırasında ve gebelik kontrollerinde idrar kültürü de yapılması gerekir. Eğer hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu teşhis edilir, ancak tedavi edilmezse, anne adayını böbrek iltihabına kadar götürecek süreç başlayabilir. Böyle bir durum ise erken doğumla sonuçlanabilir.
Bu konuda yapılan bir araştırmada idrar yolu enfeksiyonu olan ve antibiyotik kullanmayan annelerin bebeklerinde, antibiyotik kullananlara göre % 24 oranında, idrar yolu enfeksiyonu hiç yaşamayan annelerin çocuklarına göre de % 35 oranında daha fazla zekâ geriliği tespit edilmiştir. Yani hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunun yaşanması bebeğin zekâ gelişimini etkilerken, bunun hiç tedavi edilmemesi çok daha fazla etkilemektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir





İlginizi Çekebilir

  • Konuk Yazar
  • Mayıs 18, 2024
ZAMAN HER ŞEYİN İLACI MIDIR?
  • Mehmet Nergiz
  • Mayıs 18, 2024
Latmos Dağlarında Bayram
  • Mehmet Nergiz
  • Mayıs 18, 2024
Şeker Gibi Bayram
  • Oktay Çayırlı
  • Nisan 1, 2024
Kısa bir seçim analizi