- Dolar: 32.1715 - Euro 34.9020
EUR Alış: 34.9020
EUR Satış: 35.0419

Hamileler kurban eti ve ciğeri yiyebilir mi?

Uzun bir aranın ardından Kurban Bayramı öncesinde sizlerle yeniden buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu yazımda Kurban Bayramı’nda gebelerin et tüketimi hakkında sizlere bilgilendirme yapacağım.


  • Ali Kavas - Haziran 27, 2023 -




Merhaba sevgili okurlar…
Uzun bir aranın ardından Kurban Bayramı öncesinde sizlerle yeniden buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu yazımda Kurban Bayramı’nda gebelerin et tüketimi hakkında sizlere bilgilendirme yapacağım.
Konuya giriş yapmadan önce hepinizin Kurban Bayramı’nı kutluyor, sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmenizi temenni ediyorum…
*
Kırmızı etin protein açısından oldukça zengin olması nedeniyle uzmanlar tarafından gebelik sürecinde tüketilmesi önerilen besinler arasında yer alır. Hayatın her döneminde vücudun protein ihtiyacını karşılamak için kırmızı ete ihtiyacı olduğu gibi, gebelik döneminde de anne adaylarının artan protein ihtiyacını karşılamak için kırmızı ete ihtiyacı vardır. Kurban Bayramı kırmızı etin en fazla tüketildiği zamanlardır. Peki, hamileler kurban eti ve ciğeri yiyebilir mi? Uzmanlar gebelerin de diğer kişiler gibi bazı detaylara özen göstererek kurban eti tüketebileceklerini belirtirler. Peki, hamilelikte kurban eti tüketimi nasıl olmalı? Gebeler Kurban Bayramında nasıl beslenmeli?
Gebelikte Kurban Eti Tüketimi
Gebelik döneminde anne adaylarının vücutlarının artan protein ihtiyacını karşılayabilmek için kırmızı ete olan ihtiyaçları artmaktadır. Kurban Bayramı’nda hayvanın taşınması, etin saklanması ve pişirilme yöntemi gebeler için hayati önem taşımaktadır. Kurban olarak kesilecek hayvanın mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olması gerekmektedir. Çünkü hayvanlar insan sağlığını tehdit edecek mikroorganizmalar taşımaktadır. Bu nedenle kurbanın kesilmesinden sonra etinin tüketilmeden önce mutlaka 24 saat dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerler.

Etin Çiğ Kalmamasına Dikkat Edin
Gebelik döneminde eti tüketirken etin az pişmiş ya da çiğ olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Gebelik döneminde az pişmiş ya da çiğ et tüketen anne adaylarına toksoplazma hastalığı bulaşma riski yüksektir. Toksoplazma enfeksiyonu bilinen hastalık gebelerde düşüğe neden olabilmektedir. Bunun yanında eti çok fazla pişirerek üzerinde kahverengi tabaka oluşmamasına da dikkat edilmesi önerilir. Çünkü et çok fazla pişmesi durumunda hamileler için çok önemli olan folik asit ve protein değerini kaybeder. Bunun sonuncunda da anne adaylarının et yemelerinin hiçbir anlamı kalmaz. Gebelerin günlük ortalama 100-120 gram kırmızı et tüketmeleri öneriler.
Toksoplazma Enfeksiyonuna Karşı Etleri İyi Pişirin
Gebelik döneminde çiğ ya da az pişmiş eti tüketen anne adayına toksoplazma bulaşabilir. Toksoplazma enfeksiyonun anne karnındaki bebeğe bulaşması sonucu bebekte; gelişme geriliği, düşük, beyin ve göz hasarı oluşturabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir





İlginizi Çekebilir

  • Konuk Yazar
  • Mayıs 18, 2024
ZAMAN HER ŞEYİN İLACI MIDIR?
  • Mehmet Nergiz
  • Mayıs 18, 2024
Latmos Dağlarında Bayram
  • Mehmet Nergiz
  • Mayıs 18, 2024
Şeker Gibi Bayram
  • Oktay Çayırlı
  • Nisan 1, 2024
Kısa bir seçim analizi