- Dolar: 32.1715 - Euro 34.9020
EUR Alış: 34.9020
EUR Satış: 35.0419

Bu günümüze ışık tutanlara teşekkür ediyoruz…

Zaman geçse de, devir değişse de mesleğimizi seviyor; mesleğimize katkı sağlayan her bir isme sonsuz saygı duyuyoruz.

Önder, Ekstra Gündem, Özgür Milas, Güney Ege, Çizgi, Menteşe, Milas, Bakış, Haber Milas, Haber ve İnsan, Radyo Gözlem, TV 48, Karya Haber Milas, Milas’ın Sesi, Günaydın Milas ve elbette Umut Milas.

Her biri farklı kurum, farklı kimlik.

Her biri güzel ilçemiz Milas’ımızın sesi, yerel basınımızın önemli bir parçası…


  • Umut Milas - Ocak 11, 2023 -




10 Ocak… Çalışan Gazeteciler Günü. Çalışan, emek harcayan, tarafsız olan, özgür kalabilen basın emekçilerinin günü kutlu olsun…

*

Umut Milas Gazetesi olarak her ne kadar 1’inci yılımızı yeni devirmiş olsak da yerel ve yaygın basınla tanışmamız yaklaşık 20 yıl oldu. Bu işin mutfağında piştik dersek hiç de abartmış sayılmayız. Hal böyle olunca da hem dünümüzle bugünümüz arasında karşılaştırma yapabiliyoruz hem de ‘Ah o eski günler’ sözünü daha bir derinden dile getiriyoruz.

Bugünümüze gelinceye kadar Gazete Milas ve Menteşe Gazetesi’ne, meslek hayatımızın ilk yıllarında büyük emek verdik. Bu emek öylesine büyük ki sahada haber kovaladık; bilgisayar başında grafik tasarım, matbaada harman yaptık; yetmedi gazete dağıttık. Pişman mıyız; o yıllar için düşününce belki ‘evet’ ama bugünü düşününce kesinlikle ‘hayır’!

Mesleğin inceliklerini nerede öğrendiniz derseniz tereddütsüz cevabımız Önder Gazetesi olacaktır. Milas yerel basınının geçmişini az çok bilenler ‘Önder Okulu’ kavramını muhakkak duymuştur. Çok kıymetli büyüklerimiz Coşkun Efendioğlu, Kemal Kaşkar ve Ayşegül Kaşkar bu meslekteki öğretmenlerimizdi. Haberin kriterleri nelerdir, haber nasıl yazılır, her şeyin haber değeri var mıdır, iki satır karalayınca haber yazmış sayılır mıyız, noktalama işaretlerini, –de’leri –da’ları ve çok daha fazlasını Önder Okulu’nda öğrendik… Bizlere yol gösterdiğiniz, yolumuza ışık tuttuğunuz için sizlere sonsuz teşekkür ediyoruz.

*

Biraz da o yılların güzelliklerinden bahsetmek istiyoruz.

O yıllarda cep telefonu ve sosyal medya bizim mesleğimize uzak kavramlardı. Hal böyle olunca da eline telefonu alan herkes gazeteci edasıyla ortada gezinemiyor, basın ahlakıyla uyuşmayan görüntüler ve kirli bilgiler jet hızıyla yayılmıyordu. Anlayacağınız ‘silah çıktı mertlik bozuldu’ sözü gibi sosyal medya ile birlikte ortalıkta gazetecilik yaptığını sanan figüranlar kol gezmeye başladı. İşin trajikomik tarafı ise bu kişiler zamanla pohpohlandı, değer gördü.

İki satır karalayınca haber yaptığını sananlar, ah keşke o yılları görseydi de emek harcamadan yemek olmayacağını yaşayarak öğrenselerdi. Net bilgi olmadan, detay olmadan haber yazılmaz; yazılsa da yayınlanmazdı. Vatandaşı ikileme düşürmemek için yoğun emek harcanır, önemli bir haber hakkında doğru bilgiye ulaşmak için saatler, günler hatta haftalar harcanırdı.

Rekabet yok muydu meslektaşlarımızla aramızda? Olmaz mı hiç, hem de nasıl! Ama samimiyet, işbirliği kavramları da hayatımızın tam orta yerindeydi. Söz buralara kadar gelmişken Özkut Karabulut, Mutlu Hazer, Kemal Sürgün, Melih Kaşkar, Ferdi Aşıcı isimlerini telaffuz etmeden kesinlikle sonlanmamalıdır bu yazı… Hayat; zaman içerisinde her birimizi farklı şehirlere, farklı mesleklere yönlendirse de unutulmayacak anılar, güzel dostluklar bıraktı yüreklerimizde…

Yaşar Anter’ten mesleğin koşuşturmasını öğrenirken, Adem Kankaynar’dan siyasi haber nasıl yazılır öğrendik… Gizem Kapusuz’un sesinden dinledik, Milas’ta yayım yapan yerel gazetelerde yer alan tüm haberleri… Farklı kişilikler, farklı kurumlar ama sağlam bir birliktelik…

Şimdilerde tıklanma rekorları kıran asayiş haberleri o dönem içerisinde de değer taşımakla birlikte siyasi ve sosyal haber takipleri, mesleğimizde kendimizi geliştirmemize büyük katkı sağlamıştı. Şimdilerde hiçbir kurum amiri, gazeteciyle yüz göz olmak istemezken o yıllarda yapılan her çalışmada, her ziyarette, her etkinlikte gazeteciyle buluşmak istenirdi. Çünkü basın emekçileri, vatandaş ve devlet arasındaki en önemli köprüydü.

Yıllar içerisinde net bir şekilde görüyoruz ki; şeffaflık kelimesi de şekil değiştirdi, anlamını yitirdi. Kapalı kapılar arkasında yapılan toplantılar sonrasında uyduruktan iki cümle ile hazırlanan bültenler haber adı altında halka sunuldu. Televizyon kanallarından siyaset ve eğitim içerikli yayınlar kaldırıldı, vatandaşın doğrulara ulaşması iyiden iyiye zorlaştı.

*

Zaman geçse de, devir değişse de mesleğimizi seviyor; mesleğimize katkı sağlayan her bir isme sonsuz saygı duyuyoruz.

Önder, Ekstra Gündem, Özgür Milas, Güney Ege, Çizgi, Menteşe, Milas, Bakış, Haber Milas, Haber ve İnsan, Radyo Gözlem, TV 48, Karya Haber Milas, Milas’ın Sesi, Günaydın Milas ve elbette Umut Milas.

Her biri farklı kurum, farklı kimlik.

Her biri güzel ilçemiz Milas’ımızın sesi, yerel basınımızın önemli bir parçası…

Kim ne derse desin Milas bu farklı kalemlerle güzel…

Unuttuğumuz isim varsa affola diyerek yerel basınımıza yön veren, yaygın basın için emek harcayan tüm büyüklerimizin, arkadaşlarımızın, dostlarımızın gününü bir kez daha kutluyoruz.

Haberimiz bol, kalemimiz güçlü olsun…

***

ANMA VE BEKLENTİ

Milas’ın en eski gazetecilerinden olan ve son yıllarına kadar gazetecilik refleksiyle çeşitli haberler yapan Ali Turhan Görgen’i de anmadan gündem yazımızı sonlandırmak olmazdı.

3 Ağustos 2021 tarihinde aramızdan ayrılan Görgen’in ilçemizde bulunan bir sokak veya caddede adının yaşatılması için yerel basın olarak Milas Belediyesi’ne başvuruda bulunmuştuk. Umarız yerel basın olarak talebimiz dikkate alınır ve Milas’a katkıları olan Görgen’in adı ilçemizde yaşatılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir





İlginizi Çekebilir

  • Konuk Yazar
  • Mayıs 18, 2024
ZAMAN HER ŞEYİN İLACI MIDIR?
  • Mehmet Nergiz
  • Mayıs 18, 2024
Latmos Dağlarında Bayram
  • Mehmet Nergiz
  • Mayıs 18, 2024
Şeker Gibi Bayram
  • Oktay Çayırlı
  • Nisan 1, 2024
Kısa bir seçim analizi